17 september 2015   |   Geen reacties   |   Vlindertje

De poëtische ogen van mijn varken

Het opgezette speenvarkentje met de titel “Memories of life” heeft vele verwondingen en beschadigingen, maar één onderdeel daarvan was een onvoorziene van een heel ander slag.

De echte ogen van een dier is meestal het eerste dat wegrot, vandaar dat ieder geprepareerd dier kunstogen heeft. Deze zijn te koop bij speciale prepareerwinkels, gerangschikt per diersoort.

Voor dit kunstwerk had ik bij zo’n winkel ogen besteld voor een varken. Deze waren intussen binnengekomen. Ik bekeek mijn bestelling. Er klopte iets niet, maar kon niet helemaal duiden wat. Na goed plaatjes te hebben bekeken van varkens zag ik waar het aan lag. Het waren ogen voor een wild zwijn. Op zich best logisch, dat is tenslotte ook een varken, maar de ogen zien er anders uit. Tamme varkens hebben ogen die nog het meest gemeen hebben met mensenogen was mijn conclusie. Dat leek mij zo wie zo het mooist. Met mensenogen kijkt het varkentje indringender.

Zo gezegd, zo gedaan. Waar vind je mensenogen? Bij een bedrijf die oogprotheses maakt. En waar vind je ogen als je snel iets nodig hebt en er niet teveel voor wil betalen? Bij een poppenmaker.

De bestelling

De ogen werden thuis bezorgd in een pakketje, in verschillende maten en kleuren. maar ogen meten is niet makkelijk. Het komt verschrikkelijk nauw. Sommigen meten de iris, sommigen de volledige diameter en soms moet je van ooghoek tot ooghoek meten. Het blijft ook een beetje gokwerk. Het was niet echt een verrassing dat er een paar niet pasten, maar dat ze allemaal niet zouden passen, dat was toch wel jammer.

Twee zakjes met scherven

Enkele dagen later kwam de volgende zending. Er was duidelijk iets niet aan de haak, want er werd een pakketje bezorgd die zo plat was dat het leek of er een olifant op was gaan zitten. Daarin zaten twee zakjes met scherven die onze ogen moesten voorstellen.

Blog-ogen-memories-vlindertje-866x263-01

De zakjes met scherven van de glazen ogen.

Gedreven door de toch al veel te korte deadline en het gebrek aan speelruimte heeft manlief nog diezelfde avond de scherven met secondelijm aan elkaar geplakt. Het resultaat was heel sterk vond ik.  Enkele dagen laten arriveerde glazen ogen die niet kapot waren. Ik had ze kunnen vervangen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik vind het resultaat van de gebarsten ogen erg mooi. Het ziet er verscheurd uit, maar ook mooi poëtisch, als de gebarsten spiegels van Jan Wolkers.

Blog-ogen-memories-vlindertje-866x263-02

De gebarsten en aan elkaar gelijmde ogen plaatsen in het varkentje.

Blog-ogen-memories-vlindertje-866x263-03

Het eindresultaat.