Schrijfgroep Hellendoorn/Nijverdal bestaat vijf jaar

22 januari 2024

Vlindertje (links) en Annemieke zijn de drijvende krachten achter de schrijfgroep, die Vlindertje vijf jaar geleden begon. Naast schrijven is gezelligheid een belangrijke factor in de groep.

 

Tijdens het Literair Café ‘Voeding voor de geest’ in de Smidse, vijf jaar geleden, deed Vlindertje Smit een oproep aan alle schrijvers in de gemeente Hellendoorn samen een schrijfgroep te vormen. Diverse schrijvers hebben deelgenomen aan de groep en hun boek vorm gegeven. “We zijn nu vijf jaar verder en ik kijk met een ontzettend tevreden gevoel terug”, zegt Vlindertje. “In wisselende samenstellingen bestond de groep uit vijf tot tien schrijvers, die elk op hun eigen manier met schrijven bezig waren. Sommigen schreven of schrijven echt aan een boek, een ander zet losse gedachten en overpeinzingen op papier en een derde schrijft een levensverhaal in dichtvorm. Juist deze diversiteit maakt de schrijfgroep zo waardevol.”

Nieuwe schrijvers
Na vijf jaar een vaste waarde geweest te zijn in de groep verlaat een van de schrijvers van het eerste uur begin volgend jaar de groep en daarmee blijven alleen Vlindertje en Annemieke over. “Het is altijd spijtig als een van de schrijvers de groep verlaat”, vervolgt Vlindertje. “Zelfs als het vanwege het heuglijke feit van voltooiing van het boek is. Nu blijven we met z’n tweeën over, wat toch wel weinig is, zodat we actief op zoek zijn naar nieuwe schrijvers om zich bij ons aan te sluiten. En als eerdere deelnemers terug willen komen, mag dat natuurlijk ook.” De oproep van Vlindertje een schrijfgroep te vormen kwam voort uit de ervaring die zij eerder had opgedaan bij een kunstenaarscollectief. “Voor mij is het een stok achter de deur om, in dit geval, te blijven schrijven, maar ik krijg ook veel inspiratie van de groep”, zegt Annemieke. “We leren elkaar veel op schrijf- en taalgebied. Niet alleen de correcte spelling of zinsopbouw, maar meer nog verschillende schrijfstijlen, hoe ga om met je personages, wat spreekt wel aan, wat niet? Ik durf met stelligheid te beweren dat wij allemaal beter zijn gaan schrijven door de feedback die we elkaar geven.”

Inspiratie
Naast de inspiratie die je in de groep voor jouw eigen tekst krijgt, leer je veel door het lezen van en feedback geven op teksten van de andere groepsleden. “We beoordelen de tekst niet, we proberen constructieve feedback te geven”, zegt Vlindertje. “Dat kan soms wel echt kritisch zijn, maar het is altijd bedoeld de tekst beter te maken in de stijl van de schrijver. De discussies die soms volgen op de feedback, tijdens onze bijeenkomsten, geven regelmatig verrassende inzichten die je op een andere manier naar die tekst én naar jouw eigen tekst laten kijken. Wat ik altijd wel bijzonder vind, is dat ik in andere teksten ‘problemen’ zie, waar ik mijzelf ook aan bezondig, maar dat dan weer niet zie. Tot ik erop gewezen word. Wat overigens meer deelnemers zo ervaren. Het maakt je steeds kritischer op je eigen teksten en je gaat er beter van schrijven.” Met een bijeenkomst één keer in de vijf weken vordert een boek niet snel, tenzij je als deelnemer veel meer schrijft dan je aanlevert. “Vlindertje en ik zijn echte deadline schrijvers”, zegt Annemieke. “Vlak voor het inlevermoment rammelen wij de tekst uit ons toetsenbord, waardoor het inderdaad wel lang duurt voor het hele boek af is. Iets waar wij vanaf het begin al mee bezig zijn. Maar het gaat ons lukken! En dan het volgende boek.”

Flyer schrijfgroep


KOM ERBIJ!

Schrijf jij graag, in welke vorm dan ook, maar kun jij ook wel een stok achter de deur gebruiken of wil je graag overleggen met andere schrijvers? Spreken de bijeenkomsten en het krijgen van feedback jou aan? Neem dan contact op met Vlindertje via info@studiovlindertje.nl.

De Schrijfgroep komt één keer in de vijf weken bij elkaar op de donderdagmiddag (een andere dag is mogelijk), in de ZINiN Bibliotheek. Twee weken voor een bijeenkomst leveren de schrijvers hun tekst aan, waarna alle deelnemers de maandag voor de bijeenkomst hun feedback doorgeven, zodat we die tijdens de bijeenkomst kunnen bespreken. Zonder oordeel, altijd opbouwend.

Radio interview over de schrijfgroep op HOI fm
Vlindertje Smit vertelt in een radio interview voor Reggebreed op HOI fm, gepresenteerd door Wil de Bruine, over haar schrijfgroep in Nijverdal: waarom schrijven en wat gebeurt er in een schrijfgroep? Klik hier om het interview terug te luisteren.