Memories of life, Saga martes fiona

Beschrijving en concept
Memories of life, Saga martes fiona

Saga martes fiona is het eerste taxidermie kunstwerk uit de serie “Memories of life,”  een overkoepelde serie met meerdere individuele sculpturen. Meer hierover is te lezen in mijn artist statement.

Op een kussentje ligt een dier in een ruimte die verder leeg en doodstil is. Stil, sereen met gesloten ogen ligt het daar. De bek is een beetje open. Het dier ligt zo stil dat het wel dood moet zijn en wie lang kijkt kan alleen maar tot de conclusie komen dat dit inderdaad het geval is. Het dier is zorgvuldig geprepareerd. Het vergaat niet en blijft eeuwig opgesloten in deze staat van dood zijn. Wat ooit was op aarde zal vroeg of laat verdwijnen. Het fysieke bestaan verdwijnt, maar ook de herinnering eraan wordt vager en incompleter. Dit dier niet. Het blijft altijd in dezelfde fase van dood zijn zonder het natuurlijke verdwijningsproces te verlopen. Het stelt vragen over de dood, tijd en vergankelijkheid.

Ik wilde het eindresultaat niet afschrikwekkend maken, doch wel confronterend en tegelijkertijd esthetisch. De haren van de vacht plakken op sommige plekken bewust aan elkaar om het eindresultaat er wat rauwer uit te laten zien. In de klassieke prepareerkunsten wordt de vacht mooi gemaakt en geföhnd, maar dat misstond in dit concept. In de mond die een stukje open staat is een stukje te zien van het kunstlichaam wat onder de huid verborgen zit als verwijzing naar de techniek waarmee het nieuwe lichaam gemaakt is.

Het werk werd gepresenteerd in een gebedsruimte. Ik wilde graag een kleine stille, intieme ruimte hebben voor dit werk dat ruim genoeg was zodat dit werk zich niet aan de kijker zou opdringen. Ik zocht ook een heilig, respectvol, ritueel karakter in de ruimte. Dat vond ik in de gebedsruimte van de school. Er lag een kleedje dat gebruikt kon worden voor het bidden. Dat heb ik er in laten liggen. Ik vond dat het in de ruimte hoorde en het zat mijn thema niet in de weg. Mensen moesten hun schoenen uit doen voor ze naar binnen mochten en mochten maar met één persoon tegelijk naar binnen.

Saga betekend zoiets als een “lang verhaal” meestal in delen. Martes fiona is de soortnaam van dit dier in kwestie (steenmarter.)

Specificaties

TAXIDERMIE KUNST

28 cm breed, 40 cm lang, 9 cm hoog.
Materialen: Geprepareerde marter, kussentje van katoen.

Overige taxidermie kunstwerken in de serie “Memories life” tot nu toe: Saga venari Lepus europaeus & Saga sus domestica carnis.

Making of afbeeldingen

Cursus prepareren van zoogdieren in Schaarsbergen

Het wikkelen van een lichaam met houtwol

Het houtlichaam vergelijken met het echte lichaam

Hier leerde ik hoe ik een compleet dier moet preparen

Een lichaam van houtwol wikkelen vergt veel oefening

De prepareergroep aan het werk in het lokaal