25 oktober 2017   |   Geen reacties   |   Vlindertje

Kunst als vriend

Op de academie was er beruchte doch noodzakelijke vraag die vaak aan bod kwam. Meestal mondde deze uit tot een web van nog veel meer wedervragen. Omdat er in al die jaren nooit een bevredigend eenduidig antwoord kwam heb ik er zelf een zo een idee over gekregen. Over die ene vraag “wat maakt kunst kunst?”

 

Dit is mijn conclusie: Echte kunst is als een goede vriend. Een die je inzichten bied om te groeien als mens en met je meegroeit tot elke levensfase.

 

Zo kan je vriend je als jongere je normen en waarden laten onderzoeken los van je omgeving en ideeën helpen ontwikkelen over rechtvaardigheid. Het geeft je troost als je je niet begrepen voelt en laat zien dat je uniek, maar toch nooit de enige bent.

 

Als volwassene kan je beste vriend je de verwondering die je als kind had helpen terugvinden. houd je voor of je nog steeds de persoon bent die je wilt zijn en geeft troost als dingen anders gelopen zijn dan je had gehoopt.

 

In de herfst van het leven kan je vriend helpen om de balans op te maken.

 

Kunst is als een goede vriend. En het allerbelangrijkste wat je vriend je te bieden heeft is dat het je ook de dingen verteld die je niet wilt horen, maar wel moet horen om te groeien als mens. Het geeft je wat je echt nodig hebt. Liefdevol maar zonder censuur zoals alleen een echte vriend dat kan.