29 augustus 2016   |   Geen reacties   |   Vlindertje

Kunst verdwenen uit etalage in Leiden

Op zondag 28 augustus deed Vlindertje een onaangename ontdekking. Een aantal werken uit de etalage die Vlindertje kreeg toegewezen in het voormalige V&D pand (nu pop up warenhuis) in het hart van Leiden was verdwenen. De ontbrekende werken uit de collectie zijn spoorloos op dit moment.

Aanstootgevende kunst? 

Het motief van de verdwijning blijft speculeren, maar er zijn wel theorieën. De kunstwerken die in de etalage tentoongesteld zijn maken deel uit van een overkoepelende serie tekeningen die Studio Vlindertje “The kids are fine” noemt. Deze serie toont situaties die een uitvergroting zijn van speelgedrag van kinderen. De serie gaat voornamelijk over hoe wij daar als volwassenen tegenaan kijken. Kinderen hebben nog geen normen en waarden. Ze moeten niet voor niets constant gecorrigeerd worden en dat vindt Vlindertje een interessant gegeven. Het is een psychologisch werk, herkenbaar, maar tegelijk ook bizar en zorgwekkend. De serie werkt als een spiegel. Sommige mensen vinden de tekeningen hilarisch, anderen vinden ze schokkend of zelfs aanstootgevend.

Het zou best kunnen dat iemand vond dat de serie niet gezien mag worden. In de trant van: “Er lopen daar kleine kinderen door de straat die het zien. Dat zou ze op ideeën kunnen brengen!” Een gegeven dat die theorie ondersteunt is dat juist die werken gestolen zijn die over het algemeen als het meest aanstootgevend beschouwd worden.

Hieronder de vermiste werken

Collage-kids-gestolen-01

Links: “The kids are fine”, Hengel, rechts: “The kids are fine”, Dokter

 

Collage-kids-gestolen-02

Links: “The kids are fine”, mokken, rechts: “The kids are fine”, Ballon

 

Collage-kids-gestolen-03

Links: “The kids are fine”, Kijkdoos, rechts: “The kids are fine”, Koe

 

Hedendaags censuur

Nederlanders waren ooit een ruimdenkend en tolerant volk, maar er is er iets aan het veranderen. De mentaliteit wordt steeds tuttiger en krampachtiger. Alles waar iemand zijn hoofd tegen zou kunnen stoten mag niet meer. Studio Vlindertje heeft het eerder ervaren. Al werd er toen geen werk gestolen. Het betrof toen een kunstmarkt. Die had een eigen Facebook pagina waar deelnemers werk op konden plaatsen. Studio Vlindertje had daar foto’s van de losse kunstwerken op geplaatst die deel uit maken van “The kids are fine” serie. Op een dag waren er een aantal werken zonder overleg weggehaald omdat er ‘klachten’ over binnengekomen waren. Het betrof in grote lijnen dezelfde kunstwerken die nu gestolen zijn. Vlindertje had de dame van de organisatie uitgelegd wat kunst nu eigenlijk tot kunst maakt. Toen begreep de organisatie het en had de items teruggeplaatst.

Decoratie is er al genoeg. Nederland puilt er van uit. Dingen die er mooi uitzien en ‘alles is zo leuk!’ uitstralen zijn leuk, maar wel eendimensionaal. Kunst hoort te schuren en maatschappijkritisch te zijn. De taak van kunst is dingen te vertellen die nooit gezegd worden. Dat geeft intellectuele stimulatie. Aldus Vlindertje.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat iemand de kunstwerken uit de etalage graag wilde hebben en ze daarom meegenomen heeft. De ware toedracht blijft een mysterie.

 

Vlindertje-kids-etalage-2016-866x1100

De etalage in het pop up warenhuis voor de kunstroof.