16 mei 2016   |   Geen reacties   |   Vlindertje

Vaudeville of Fraudeville?

20 gedupeerde ondernemers (waaronder wijzelf), festival ter plekke afgelast, vooraf betaalde huur kwijt en twee verdachten aangehouden i.v.m verdenking van oplichting.

Studio Vlindertje zou in het weekend van 15 en 16 mei op Vaudeville Imaginarium Festival staan met taxidermiekunst en live prepareren. Het zou een gezellige boel worden in de stijl van de jaren 20 met muziek, lekker eten en oude ambachten. Zo leek het toen we op de ochtend van de eerste dag arriveerde bij de Brabanthallen waar het festival zou plaatsvinden, maar al gauw zou blijken dat we allemaal in de maling genomen waren.

“Dit klopt niet”

De organisatie was er niet. Geen mensen die kwamen opbouwen, geen verkeersregelaars, geen vrijwilligers die je plek wijzen, geen prullenbakken, geen stoelen, geen kramen, geen spandoeken zelfs niemand om de deur open te doen. Er begon bij de groeiende groep standhouders die aan kwamen druppelen iets door te dringen: “Dit klopt niet. Er is iets heel erg mis” Er werd druk gebeld. De organisatie was onderweg. Ze liepen wat uit. Achteraf bleken de betrokkenen al die tijd al aanwezig te zijn in het gebouw.

Na ruim een uur ging de deur van de Brabanthallen open, maar wat ons tegemoet kwam was een daverende stilte en leegte. Er was niets en en dat bleef zo. De enige aanwezigen waren een uitzendkracht en twee man beveiliging die  ingehuurd waren (en ook niet was betaald). Het werd meteen duidelijk dat de locatie niet was klaargemaakt voor een evenement.

Er kwam tenslotte een woordvoerster tevoorschijn. We konden beginnen met opbouwen. De artiesten en decors kwamen eraan werd ons gezegd, maar de aanwezigen waren niet gek. We hadden niet eens spullen. De bezorger van de marktkramen was allang omgekeerd en zelf al zou alles doorgaan dan was het duidelijk dat op deze locatie niemand het festival zou gaan bezoeken, want niemand wist dat wij hier waren.

Er kwam nog een woordvoerder tevoorschijn, maar daar werden we niets wijzer van. Ze wilden niet vertellen wie de eindverantwoordelijke was en vonden zelf dat er niets aan de hand was. We konden of naar huis gaan en achteraf een klachtenbrief schrijven of opbouwen, maar wij wisten allang al dat de contactpunten vals waren en ons geld nooit meer terug zouden zien. Opbouwen zou even weinig zin hebben. De politie werd gebeld, maar die wilde niet komen. Het zou gaan om een civiele zaak en bovendien was het Pinksteren.

Verdachten aangehouden

De beide woordvoerders probeerden er vandoor gegaan, maar de gedupeerde menigte hield ze tegen. De politie werd opnieuw gebeld en een uur later kwam deze toch opdagen met 4 man sterk. De locatie bleek ook niet betaald te zijn. De politie heeft de beide verdachten meegenomen. De man is vrijgelaten, maar de vrouw werd al gezocht en is aangehouden.

Er wordt gezamelijk aangifte gedaan. Een onderneemster heeft de zaak namens ons allen op zich genomen. Achteraf bleek de organisatie Vaudeville een langere geschiedenis te hebben van fraude, wanbetaling en afgelasting.

Vaudeville-afgelast-866x