26 januari 2016   |   Geen reacties   |   Vlindertje

“De zonnegroet”, de verborgen boodschap op Schiphol

Het leek me leuk om iets te maken als je met het vliegtuig op reis gaat en je bagage gescand wordt. Stel dat je als douane iets in handen hebt dat aanvankelijk onzichtbaar is, maar in de bagagescanner wordt openbaart. Als douane ga je altijd uit van het ergste. Je staat scherp op gevaar. Het leek mij leuk om de verwachtingen van de alledag op een positieve manier te doorbreken.

Ik had een poppetje gemaakt van metaal, omdat de scanner daar specifiek naar zoekt. Deze zat in een rugzak in een houten behuizing ter bescherming. Rugzak en behuizing vallen zo goed als weg in de scanner. Het poppetje had een motortje en een los bewegende arm waardoor hij kon zwaaien naar het personeel. Het zag er speels genoeg uit om niet voor een serieuze bedreiging te worden aangezien.

Ik heb dit echt uitgevoerd (Ja, echt!)
Ik mocht niet filmen of fotograferen, dus ik kon geen reacties vastleggen.
Ik werd uit de rij gehaald en half Schiphol keek naar mij.
Ik werd ondervraagd.
“Wat is dit?”
Waarom doe je dit?”
“Weet jij wel waar je mee bezig bent?”
“Is dit voor tv ofzo?”

Men begreep dat het geen gevaarlijk instrument was, maar technisch gezien was ik strafbaar omdat ik alles van metaal van te voren uit de bagage had moeten halen en het er moedwillig in had laten zitten. Ik zou zelfs aansprakelijk zijn voor extra kosten. Nee, dit ging niet helemaal goed.

Na enige uitleg: Ik studeer aan de kunstacademie, dit is kunst met de grote K, was er iemand die het toch wel heel geestig en goed gevonden vond, maar hij stond in z’n eentje, want de rest kon er bepaald niet om lachen.

Uiteindelijk nadat de lucht enigszins was geklaard mocht ik het resultaat op de scanner zien. Het was een stilstaand beeld, dus je zag het poppetje helaas niet zwaaien. Wat wel leuk was om te zien was dat hij heel goed zichtbaar en heel herkenbaar was. Ik mocht er geen foto van maken of een uitdraai van hebben, dus heb ik het resultaat nagetekend.

Ben je douane en sta je scherp voor het allerergste, maar blijkt het eigenlijk iets heel onschuldig, maar onverwachts te zijn, doe dan toch dat erge maar. Dat is tenminste lekker vertrouwd.