19 september 2015   |   Geen reacties   |   Vlindertje

Een hels karwei voor een gouden kans

Een speenvarkentje maken in twee weken zonder enige ervaring met het prepareren van grotere complete dieren? Ik heb het gedaan en het was een hels karwei.

Gouden kans

Er ontstond een kans om deel te nemen aan “De grote voedselshow” van het museum Boerhaave tijdens de Nacht van Kunst en Kennis. Een prachtige kans! Het museum ken ik en ik vind de collectie en de aard van het museum heel erg goed passen bij mijn werk. De termijn was alleen veel te krap, gekkenwerk. Daarom weigerde ik. Mijn echtgenoot en galeriehoudster stonden op hun achterste poten. Zonde. Ik miste een gouden kans!

Spijt om deze gemiste kans maakte dat ik het geheel ging heroverwegen. De huid was al zo goed als klaar, gescheiden van het lichaam, al het vet en spierweefsel eraf en zelfs al gelooid. Als dat niet zo was geweest dan had het zeker niet gekund, want hij heeft minstens twee weken looitijd nodig. Dat scheelt een hoop werk. Desalniettemin ben je er dan nog lang niet. Lichtelijk onder druk stemde ik toch in.

Al even voordat deze expositie in zicht kwam stond dit werk op stapel. Alleen zonder tijdsdruk. Ik had toen contact opgenomen met alle preparateurs die ik kon bedenken en gevraagd of die tegen betaling een kunstlichaam van PU schuim wilde maken. Niemand had tijd of zag het zitten. Om het af te krijgen zou ik het dus zelf moeten doen.

Wat klopt er niet?

Ik maakte voor het eerst van mijn leven een volledig binnen lichaam van PU schuim. Deze was gebaseerd op het echte lichaam van vlees (daar kun je overigens niets mee, veel te bederfelijk) qua maatvoering. Puntje bij paaltje toen de huid eroverheen ging paste het niet eens een klein beetje. Hoe kon dat nou? Mijn man dacht dat de huid gekrompen moest zijn tijdens het looien, maar bij mijn weten gebeurt dat pas als de huid gaat uitharden en eerder niet.

Had je net één onderdeel met schaven, zagen en stukjes bijplakken goed gekregen, dan kwam de huid weer ergens anders klem te zitten of ontstonden er ergens loze ruimtes. Maakte je dat in orde klopte plots het onderdeel dat net nog goed was niet meer. Zo ging het vele dagen door totdat ik letterlijk radeloos was.

 

Blog-hels-kwarwei-vlindertje-866x263-01

Als de nood het hoogst is….

Hulp kwam toch in zicht. Ieder half jaar komt mijn oude cursusgroepje samen en houden we een prepareerweekend. Toevallig viel dat weekend dit keer precies nu op het moment dat de nood het hoogst is. Medecursisten en onze oud docent hebben mij op weg geholpen totdat alles zat waar het hoorde. Nou ja, zo goed als.

Het werk kwam net op het nippertje op tijd af en maakte indruk bij de Nacht van Kunst en Kennis, maar het was wel een zwaar offer. Zeker 3 nachten geheel zonder slaap en drie weken lang zo wie zo niet meer dan 5 uur slaap per nacht. Niemand heeft gezegd dat het kunstenaarschap makkelijk zou zijn.

 

Blog-hels-kwarwei-vlindertje-866x263-04

Aan het werk tijdens het prepareerweekend. Foto rechts: op het laatste moment ook een bijpassende sokkel maken.

 

Blog-hels-kwarwei-vlindertje-866x263-03