De wedstrijd

Beschrijving en concept De wedstrijd

Het project “De wedstrijd” kende veel versies en wijzigingen. Een paar maanden lang filmde ik sporters van elk kaliber in verschillende sporten. Kinderen, amateurs, professionals en wereldkampioenen. Uiteindelijk gebruikte ik alleen de beelden van de kinderen omdat ik die het meest sprekend en het puurst vond. Deze twee waren het meest treffend. De wedstrijd is veelal de eerste confrontatie met stress en onder druk staan.

De wedstrijd is gelijk aan opgroeien in het algemeen. Plots wordt je geconfronteerd met je eigen ontwikkeling die in een wedstrijd overduidelijk naar voren komt. Meer dan ooit word je zelf vergeleken met alle anderen in een maatschappij waarin prestatie belangrijk is. Er zijn winnaars, maar ook de onvermijdelijke verliezers en bij die laatste groep wil niemand horen. Tijdens de wedstrijd zie je mensen in hun aller puurste vorm. Ze vergeten gedragscodes, beheersing en wat ze hebben geleerd en handelen enkel nog vanuit instinct.

Wat ik mooi vond aan deze kinderportretten is dat ze er zo kwetsbaar uit zien. Ze zijn zich bewust van de druk en verwachtingen die ze met zich meedragen. Terwijl je er als kijker naar kijkt dan ga je zelf de spanning ook voelen. De kinderen in deze video’s voelen hoe belangrijk hun wedstrijd is. Dat het veel meer is dan een spelletje.

Specificaties

VIDEO

2 video’s
De amazone: 3:01 minuten
De hardloper: 3:26 minuten