Forgiveness

Beschrijving en concept Forgiveness

Dit is een geprepareerd voorbeen van een dood paard. Dit been heeft een nieuwe huid gekregen van geprepareerde mensenhuid.

Afscheid moeten nemen is verschrikkelijk en soms zelfs ondraaglijk. Toen ik elf was, was mijn lievelingspaard op de manege plots weg. Die bleek geslacht te zijn. Ik wilde niets liever dan ‘mijn’ paard het leven teruggeven. Dit is mijn manier waarop ik dat vele jaren later uiteindelijk heb gedaan. De mens is hierbij de dienende leverancier als huiddonor.

Als slagers de huid van een dier verwijderen, dan is deze zijn identiteit definitief kwijt. Het is getransformeerd naar een anoniem stuk vlees dat er hetzelfde uitziet als alle andere stukken vlees. Ik heb het paard identiteit teruggeven, maar dan dat van een wezen die veel hoger staat op de maatschappelijke ladder. De identiteit en het leven van de voormalige drager die getekend worden door een eigen unieke kleur, huidstructuur, littekens en pigmentvlekken dienen nu het paard.

De huid is zo gesneden dat het de natuurlijke vorm van het been bijna naadloos vormt. Het resultaat neigt naar een prothese of een schoen, wat wijst op zorgzaamheid en een misplaatste poging tot genezing. De vele spijkertjes die er ingeslagen zijn wijzen echter op pijn, agressie en lijden. Het werk verwijst naar geneeskunde en moderne wetenschap, naar lijden en slachtofferschap, maar ook naar de dood die visueel zichtbaar is door sporen van verval, afbraak en doodse kleuren.

Specificaties

TAXIDERMIE KUNST

Paardenbeen
22 cm breed, 27 cm hoog
Materialen: was, paardenhoef met hoefijzer, mensenhuid, metalen schroefdraad, spijkertjes

Sokkel
30 cm breed, 30 cm lang, 120 cm hoog
Materiaal: geolied MDF of wit geverfd berken

Vitrine
50 cm breed, 50 cm lang, 150 cm hoog
Materiaal: perspex

Making of afbeeldingen

Een schets van het eerste idee

Een schaalmodel van het eerste idee

Spijkertjes in de huid