Fysical activity

Beschrijving en concept Fysical activity

Dit werk bestaat uit twee video’s die bij elkaar horen. Ze worden gepresenteerd op beeldschermen die tegenover elkaar staan, waardoor ze niet alleen optreden tegenover de kijker, maar ook tegen elkaar. Ze lijken daardoor commentaar te geven op elkaar. Het lichaam van de kijker bevind zich tussen het werk in en wordt daar zo een onderdeel van. De kijker moet daardoor ook steeds heen en weer kijken, wat een onprettig gevoel geeft en daardoor zijn/haar eigen patroon aan herhalende bewegingen maakt. Beide video’s beginnen op hetzelfde moment.

De film is in kunstlicht in een studio gefilmd. Dat geeft een geregisseerd, gelikt en onnatuurlijk effect. Gecombineerd met de bizarre handelingen ontstaat er een nieuwe onbekende wereld die ergens toch bekend voorkomt. Deze wereld is visueel stimulerend, maar ook verontrustend. Er zit droefheid in de video’s. De mensen in de video’s lijken niet heel gelukkig met zichzelf ook al zijn er geen concrete redenen om daar van uit te gaan. In dit werk is een element van leven en dood aanwezig. Bloed en dode huid die samengaan met een levend, lichamelijk onderwerp. Er zit ook een seksueel element in, met name in de tweede film. Huid op huid terwijl het onderwerp helemaal naakt is, vleselijk vocht dat vrijkomt en de herhalende bewegingen die op het einde vrij suggestief zijn.

Het niet weten vormt ook een belangrijk onderdeel van de video. De kijker weet niet waar het bloed vandaan komt, wie de mensen in de video’s zijn, wat hun beweegredenen zijn of hoe ze in die situatie terechtgekomen zijn. De video’s loopen, en beginnen daardoor steeds overnieuw. Er is echter wel degelijk een begin en een einde. Het verhaal bouwt zichzelf langzaam op terwijl het beetje bij beetje steeds meer prijsgeeft, maar aan het einde van het verhaal nog steeds veel mysterie overlaat.

Ik gebruikte een achtergrond van helder blauw omdat de kleuren van het vlees en bloed daarop meer tot leven kwamen, maar de kleur kan ook geassocieerd worden met glossy magazines, reclames of fel gekleurde artikelen voor kinderen. Het onderwerp en de gebeurtenissen ondersteunen deze sfeer echter niet. Het geluid in de video’s is constant, wat de kijker het gevoel geeft dat het voor eeuwig door kan gaan.

Specificaties

VIDEO

2 video’s
Beide 2.06 min

Making of afbeeldingen

Fysical-activity-vlindertje-1050x2