Tijdens mijn ontwikkeling als kunstenares ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in kunst met gebruik van echte dode dieren. In dit genre ben ik niet de enige die dit ‘materiaal’ gebruikt als basis van kunst, maar wel een van de weinigen die van A tot Z zelf prepareert. Daardoor heb ik de mogelijkheid om zelf bewuste keuzes te maken tijdens het prepareerproces.
Wat wil ik vertellen met mijn taxidermie kunst?
Ik ben het type niet om een zwaar statement te maken met mijn kunst. Ik heb geen behoefte om mensen de les te lezen. Ik maak de kunst vanuit mijn eigen verwondering over de Westerse maatschappij. De onlogische verhoudingen (voor mijn gevoel) tussen mens en dier en de algemene vervreemding van de dood zijn daarin een leidraad.
Verhoudingen mens/dier
In de huidige maatschappij staan mensen een stuk verder van dieren af dan voor de industrialisatie toen de mensen nog samen leefden met dieren uit de natuur. Tegenwoordig is het contact tussen mensen en dieren op verzoek van de mens. Een opmerkelijke ontwikkeling. In de westerse maatschappij dienen dieren nu als vermaak of voedsel en dat is in beide gevallen min of meer op bestelling. Je kunt dieren zien in de dierentuin, in het circus, dolfinarium, op de manege of als huisdier, maar dan doen dieren precies datgene wat wij van ze verwachten. De hele setting is aangepast op wat mensen van de dieren willen. De mens bepaalt welke dieren hij wil zien en wat dat dier voor hem moet gaan betekenen. In dierentuin zijn de looproutes en vormgeving van de leefomgeving van de dieren voornamelijk aangepast op de mens. Wat de mens mooi of interessant vindt om te zien, wat economisch haalbaar en praktisch is.
We leven niet meer samen met dieren zonder dat wij hier zelf voor gekozen hebben, enkele spinnen, muizen en insecten daargelaten. Natuurlijk zijn mensen dol op hun huisdieren, maar ook zij mogen maar beperkt dier zijn. Ze worden gecastreerd/gesteriliseerd, worden afgericht, mogen geen lawaai maken en niet op de bank. Ze doen wat wij willen dat ze doen en eten wat wij ze geven. Mensen zijn er in geslaagd om vrijwel de hele wereld te regisseren. Zelfs natuurgebieden zijn aangewezen en ook daar heerst de mens over leven en dood. Er is bijna geen dier meer over die niet met mensen te maken heeft. Wanneer belangen van de mens gaan meespelen trekt het dier altijd aan het kortste eind. Dit gegeven speelt een belangrijke rol in mijn kunstwerken. Na de dood van een dier zie ik kans om het dier alsnog het respect terug te geven dat hij eigenlijk van meet af aan had verdiend.
Memories of life
Deze serie kunstwerken heeft een eigen concept dat inspeelt op de vervreemding van de dood in de huidige westerse maatschappij.
De serie is ontstaan toen ik zelf dieren leerde prepareren. Preparateurs behoren tot een traditionele gemeenschap waar bepaalde normen gelden: Een geslaagd preparaat is een dier dat er zo min mogelijk dood uit ziet alsof het zo weg zou kunnen rennen/springen/vliegen. Hoe minder er te zien is van de noodlottige dood van het dier en de ingrepen van de preparateur, hoe beter.
Dit deed de kunstenaar in mij iets realiseren: Hoe mooi een dood dier ook mag worden opgeknapt, iedereen weet ergens in zijn/haar achterhoofd dat het dier dood is. Je doet alleen je uiterste best om mensen dat gegeven even te laten vergeten. In die zin zou je kunnen zeggen dat je als preparateur een sprookje creëert.
Dat mensen een sprookje nodig hebben blijkt uit het feit dat het overgrote merendeel een ongecensureerde dood niet kunnen aanzien, zelfs niet als het een dier is. Alles wat dood is moet zo snel mogelijk aan het zicht worden onttrokken. ‘Weg’ is beter dan dood. Dat beschouw ik als een ernstige, massale vervreemding van de dood. Dit besef biedt mogelijkheden voor een kunstenaar die ook kan prepareren.
In mijn recente kunstwerken speelt een echt dood lichaam altijd een grote rol, doch wat ik belangrijk vind is dat het werk niet louter mensen bewust maakt, afschrikt, rauw en pijnlijk aandoet, hoewel dat wel een onmisbaar ingrediënt is. Er moeten ook andere elementen inzitten zoals oprechte zorg, tederheid, aandoenlijkheid en esthetiek om het geheel in balans te houden en een interessante wisselwerking teweeg te brengen.
Extra informatie
Korte impressie van mijn taxidermie kunstwerk
Open pdf >
Portfolio met afbeeldingen making of en CV
Open pdf >
Optocht: Grote Optocht Leiden, praalwagen “Leve de Legende”, 3 oktober 2019
Jurylid: Young stARS, eindexamenwerk beeldende vormgeving HAVO en VWO, ARS Leiden, 8 t/m 23 juni 2019
Kunstbuddy: “UWV Kunstcongres met perspectief 2018“, Museum MORE in Gorssel, 15 oktober 2018
Optocht: Grote Optocht Leiden, praalwagen “Joris en de draak”, 3 oktober 2018
Jurylid: Young stARS, eindexamenwerk beeldende vormgeving HAVO en VWO, ARS Leiden, 9 t/m 24 juni 2018
Expositie: UWV Inspiratiedag, ArenA Amsterdam, 16 november 2017
Expositie: Infocentrum Belvédere, Maastricht, 5 oktober 3 november 2017
Optocht: Grote Optocht Leiden, praalwagen kunstenaarsvereniging ARS, 3 oktober 2017
Expositie: Kunstroute Leiden 2017, 23 & 24 september 2017
Expositie: Philips Electronics Nederland, Eindhoven, 20 april t/m 1 oktober 2017
Expositie: “UWV Kunstcongres met perspectief 2017“, CHV Noordkade in Veghel, 7 maart 2017 (winnares categorie 3 dimensionaal)
Lezing: “Zielig“de psychologie achter dubbelzinnige opvattingen over dieren, bij kunstenaarsvereniging ARS, Leiden, 28 januari 2017
Expositie: “Vers!” nieuwe ledenexpositie ARS, Leiden, 7 t/m 22 januari 2017
Expositie: “Haagweg 4 uitgelicht“, Warmond, 12 oktober t/m 13 november 2016
Expositie: Kunstroute Leiden 2016, 24 & 25 september 2016
Expositie: “Cultuur & Foodfestival Fabriek Magnifique”, Veghel (Jumbo kantoor) 22/23 & 24 juli 2016
Lezing: ”Zielig”, de psychologie achter dubbelzinnige opvattingen over dieren, tijdens Fabriek Magnifique”, Veghel 24 juli 2016
Expositie: “Nostalgie”, Galerie cafe Leidse Lente, Leiden, 8 mei t/m 26 juni 2016
Beurs: “Art Eindhoven“, kunstbeurs in Eindhoven, 16 & 17 april 2016
Expositie: “Heb mij lief“, Galerie cafe Leidse Lente, Leiden, 14 februari t/m 3 april 2016
Beurs: Midwinterfair Archeon, Alphen aan den Rijn, 12 & 13 december 2015
Congres: UWV Kunstcongres met perspectief, Apeldoorn, 16 november 2015
Beurs: NOW Art Fair, Ahoy Rotterdam, 14 & 15 november 2015
Expositie: Kunstroute Leiden, 26 & 27 september 2015
Expositie: “Nacht van Kennis en Kunst” Leiden 19 september 2015
Expositie: “Psycho” Leidse Lente in Leiden van 8 februari tot 29 maart 2015
Expositie: “Kunst en Wetenschap” ARS Aemula Naturae in Leiden, van 5 tot 21 december 2015
Expositie: Kunstroute Leiden 2014, 27 & 28 september 2014
Expositie: Kunstroute Leiden 2013, 28 & 29 september 2013
Opleiding: Autonome beeldende kunsten (HBO Bachelor) Instelling: Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Van 2009 tot 2013. Diploma behaald.